Τρίτη 15 Μαΐου 2012

"Αποχρώσες ενδείξεις" της Μίνας Παπανικολάου

"Αποχρώσες ενδείξεις"-μια έκθεση εικαστικών
Κείμενο και φωτογραφίες Μίνα Παπανικολάου

***************************************************

Περιδιαβαίνοντας λυρικά των χρωμάτων μονοπάτια, των υλικών και των δεσμεύσεών τους στους καμβάδες και στα ξύλα, μια σκέψη τριβελίζει το μυαλό. Θα πρέπει ναναι όμορφοι ετούτοι εδώ οι άνθρωποι. Όμορφοι, λαμπεροί, ιδιαίτεροι, χαρισματικοί ή νάχουν τη λαβωματιά της  "ιερής τρέλλας", γιατί όχι;

 

Τεχνίτες του ξύλου και της παλέτας, του αρωματικού χρώματος στα πινέλα τους καθώς ανακατέβεται περίτεχνα και λυκνιστά με το χρώμα και "μιλά" με λέξεις μυστικές-φανερωμένες  στο σχήμα που κάθε φορά δίνει ζωή στα άψυχα.

Ντάλιες ναζιάρες και εγωπαθείς μυρτιές, κατακλύζουν το χώρο γύρω μου. Πέτρα, πέτρα το χτίσιμο του σπιτιού, το βλέπεις μπροστά σου να συμβαίνει, έως που ακούς το μυστρί να φτιάχνει φωλιά , ν άνοίγει χέρια αγκαλιές να υποδεχθεί το πολύτιμο της δροσιάς υλικό.


Αγγίζω τους μεταλλικούς  αριθμούς και τα σύμβολα. Το παγωμένο υλικό σφίζει από ζωή. Κρυφακούω μηνύματα ..Κόκκινα καρφιά σταυρωτά και στεφάνια ακάνθινα..Για ποιόν Θεό; Μας βλέπει;  Κουβαλά το Σταυρό ξυπόλητος, πληγωμένος. Μα ακόμα πονάμε.




Με εντόπισε να περιφέρομαι η μικρή ροδαλή παιδούλα της νεότητάς μας.Χαμογελά. Ανταποκρίνομαι αβίαστα. Τι πιο φυσικό απ΄το να χαμογελάς σ΄ένα παιδί που δεν θα μεγαλώσει ποτέ!!




Πιο κάτω κερνά καφέ η αίσθηση της απλότητας σε περιγράμματα λευκά και πράσσινα. Θα πιω!
Νοιώθω τα κύμματα, κοντά είναι η θάλασσα η αγαπημένη μου, και τα κοχύλια, τα  κοράλλια της τα αρπάζω και τα φορώ κολιέ και στολίδι στα μαλλιά μου. Νιώθω την άμμο στην παλάμη μου ν΄αναπνέει αρμύρα και φύκια.



Ακούγονται μουσικές ακορντεόν, βιολιά.. Πλησιάζω και βρίσκω να με περιμένει δίπλα στο ψάθινο τραπέζι μια αναποδογυρισμένη καρέκλα,τσιγάρα sante και μια ανάμνηση αρωματικής νοσταλγίας στο τραπέζι. Θα μείνω για λίγο..
Στη στροφή με αντικρίζει ένας επαναστάτης ήλιος και η Ελλάδα φιμωμένη.Πίκρα. Πώς γίναμε; 
Αμέτοχοι στα τεκταινόμενα  οι ερωτευμένοι...Ούτε που νοιάζονται για τον κατακλυσμό, βαδίζουν αγκαλιασμένοι προς το μέλλον τους και πιο πέρα, μία ντίβα στα κατακκόκκινα μας κοιτά όλους αφ΄υψηλού.
Οι μπαλαρίνες περιστρέφονται γύρω απ΄τον άξονα της γης και η σελήνη  έσκυψε να δει τι συμβαίνει εδώ. Εκάβη, κρυφοκοιτάς με ικανοποίηση, το ξέρω. Δικαιώνουμε συνεχώς το μύθο και τον ανατρέπουμε κατά τη βούλησή μας.



Δεν αντιδράς, ξέρεις πως εδώ συγκεντρώθηκαν τιμητές. Να σου χαρίσω ένα τριαντάφυλλο απ΄το περιβόλι μου; Να σε καλοπιάσω για να μας καλοδεχθείς ξανά.

Τί συντροφιά κι απόψε;;!!!



****************************************************************


Τα μέλη της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων της ελεύθερης Κατερίνης και της Μακεδονίας:

 1. ΑΧΥΡΙΔΟΥ- ΚΟΥΚΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
2. ΓΑΒΡΗ ΕΙΡΗΝΗ
3.ΓΙΑΜΟΥΖΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
4.ΓΙΑΜΟΥΖΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
5. ΚΑΖΑΝΤΑΝΙΔΟΥ-ΒΑΡΥΤΙΜΙΔΟΥ ΓΙΩΤΑ
6. ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
7. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
8. ΚΑΡΕΛΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
 9. ΜΑΚΡΗ ΧΑΡΟΥΛΑ
10. ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
11. ΞΙΦΙΛΙΝΟΥ ΙΛΟΝΑ
12. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
13. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
14. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΝΑ
15. ΠΟΙΚΙΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
16. ΠΙΤΣΙΑ ΜΑΡΤΙΝΑ
17. ΣΑΚΟΓΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18. ΤΖΕΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
19.ΤΖΙΑΤΖΙΟΥ ΑΝΝΑ
20. ΧΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
21.ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΑ
22.ΡΟΥΣΟΥ ΜΑΡΙΝΕΛΑ
23.ΣΕΡΕΤΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
24.ΚΟΣΥΒΑΣ ΘΑΝΟΣ
25. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΛΙΤΣΑ
26.ΚΟΥΖΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
27. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
28.ΚΑΡΛΕΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
29. ΣΕΡΕΤΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
30.ΒΟΥΒΑΡΗ ΕΛΕΝΗ
31.ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΝΟΤΙΣ
32.ΒΑΡΥΤΙΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ