Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Τα παραμύθια ενός ναυτικού-Κώστας Λογαράς


Νίκος Καββαδίας (11/1/1910-10/2/1975)


πηγή φωτογραφίας: www.art-club-elefsis.gr

Στον παράξενο κόσμο του Νίκου Καββαδία ποτέ δεν μπαίνεις ξέροντας που πας και πώς θα φτάσεις. Πάντα σε παρασέρνει κάποιος στίχος, ένα κύμα σε σπρώχνει κατευθείαν στα βαθιά, λέξεις περίργες σαν μαγικές κουβέντες ξωτικών ή ένα όνομα ασυνήθιστο που θαρρείς πως πρόκειται για κάποιον ήρωα παραμυθιού.
Στην αρχή ξαφνιάζεσαι, πρώτη φορά φτάνουν στ΄αυτιά σου τέτοιοι ήχοι λέξεων σαν μυστικά μηνύματα που σε καλούν από μακριά και γοητευμένος αρχίζεις να ξανοίγεσαι στην άπλα ενός ορίζοντα.
Αυτό ήταν! Μαγεμένος στο εξής από τόπους που ορίζει ο ποιητής , εικόνες κι άγνωστους ανθρώπους, θα ταξιδεύεις στη Νότιο Κίνα ώς στο Σταυρό του Νότου και μέχρι το Περού, πότε με το πειρατικό του Captain Jimmy, πότε μ΄εμπορικά καράβια και πλοία ορτηγά. Χωρίς ποτέ να ξέρεις, λέω, αν η ζάλη του μυαλού σου είναι από τα τεράστια κύματα της θάλασσας ή από τη μεθυστική οσμή καπνού και τ΄άγρια πάθη που τα ζωντανεύει  με τις λέξεις του ο ποιητής.
Από' δω και πέρα κάθε φορά που θα ρωτάς με απορία "ποιός είναι ο Μίδας;" , "ποιά η κινέζικη πληγή και πόσο ακόμα θα κρατήσει ετούτο το ταξίδι;", "Για πάντα " θα σου δίνει μια απάντηση ο ποιητής και θ΄αρχίζει το καινούριο παραμύθι του για τον "Λύχνο του Αλαδδίνου" ή τον εξαίσιο χορό του πάνω στο φτερό του καρχαρία.
[..]

" Γέρο σου πρέπει μοναχά το σίδερο στα πόδια
δυο μέτρα καραβόπανο κι αριστερά τιμόνι
Μια μέδουσα σ΄αντίκρυσε γαλάζια και σιμώνει
κι ένας βυθός που βόσκουνε σαλάχια και χταπόδια.."

(γράφτηκε στις 7-2-75 τρεις μέρες πριν το θάνατό του)

Αλλά και πάλι σίγουρος δεν είσαι. Μπορεί και νάναι ένα παραμύθι όλα αυτά. Ή μια παραμυθία αληθινή, που είσαι πρόθυμος να την πιστέψεις.


********************
περιοδικό Η ΛΕΞΗ
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2009
σελ:538