Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Παρουσίαση Τρίπτυχου "ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ" στο ΛΙΤΟΧΩΡΟ 7/4/2014

ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ-ΠΟΙΗΣΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ (του Θάνου Κόσυβα)
Χρύσα Μπαρζόκα
Μίνα Παπανικολάου
Χαράλαμπος Ναβροζίδης


Ομιλητές:
Θάνος Κόσυβας
Θανάσης Μπίντας


Κλαρινέτο: Ιβάν Ναβροζίδης
Παιδιά Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης

ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ: Ζωγραφική.
Αποτυπώνει στον καμβά τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου και την ιδιότητα τους ή τι αντιπροσωπεύει ο καθένας με τα σύμβολα του. Χρησιμοποιεί χρώματα ελληνικά, χρώματα του ουρανού, της γης και της θάλασσας, ωσάν να τα βλέπει με τα μάτια ενός παιδιού.
Οι Μούσες της, ανάλαφρες σαν μικρά αερικά, με παιχνιδιάρικη διάθεση και μια αγνότητα και μια γλυκιά αθωότητα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, είναι έτοιμες σε κάθε παιδικό βλέμμα να σου συστηθούν σαν 9 μικρές αδελφές, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Σύμβολα της τέχνης, των γραμμάτων, της ιστορίας.

ΜΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποίηση.
Μέσα από δίστιχα ποιήματα μας παρουσιάζονται οι 12 θεοί του Ολύμπου, με παρρησία και ομοιοκαταληξία, μας συστήνονται αθάνατοι, αιώνια νέοι και άφθαρτοι και μπορεί να φαντάζουν σαν γονείς στα αθώα μάτια των παιδιών μα και σαν παιδιά που δε μεγάλωσαν ακόμη, με την ίδια θέληση για μάθηση και για παιχνίδι.
Μέσα από τετράστιχα ποιήματα μας παρουσιάζονται και οι Πιερίδες Μούσες με λυρική διάθεση αναδεικνύουν τα ταλέντα τους μιας και είναι οι σημαντικότερες θεότητες της μουσικής, του χορού, της ποίησης, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας, προστάτιδες κάθε πνευματικής και καλλιτεχνικής εκδήλωσης.
Η ποιήτρια Μίνα Παπανικολάου μας χαρίζει λέξεις που μόλις τις αντικρύσουν τα παιδιά θα τις κοιτάξουν στα μάτια και θα δουν όλο τον κόσμο του μύθου και της αλήθειας μέσα τους. Οι θεοί και οι Μούσες της δεν κατοικούν στον ουρανό, ούτε στη γη, κατοικούν μέσα μας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ: Μουσική.
Στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ντύνει με νότες και μελωδίες και συμπληρώνει το όλο εγχείρημα, αυτό το εξαιρετικής σύλληψης έργο και το αφήνει να αναληφθεί πάνω στον ουρανό παρέα με τους θεούς και τις θεές αλλά και πιο ψηλά απ’ τον Όλυμπο, μέσα στην καρδιά μας. Μέσα απ’ τη μουσική του εδραιώνεται ο λόγος και μετουσιώνεται σε χρωματικούς ιριδισμούς πάνω στον καμβά των μύθων.

(απόσπασμα από την ομιλία μου στην εκδήλωση)Δημοσίευση σχολίου