Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ της Ευγενίας Ρίζου (1ο Λύκειο Κατερίνης)άρθρο της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΡΙΖΟΥ
 για το μάθημα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ
(1ο Λύκειο Κατερίνης)


     (15 Ιανουαρίου 1929 - 4 Απριλίου 1968)
 
Ο Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ως Μάρτιν Κινγκ Τζούνιορ. Ήταν Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής, ηγέτης των Αφροαμερικανών και εφημέριος, που πάλεψε ενάντια στο φυλετικό ρατσισμό.
Η οικογένειά του ήταν της μεσοαστικής τάξης και σχετιζόταν άμεσα με το μαύρο κλήρο των Νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο πατέρας και ο παππούς του ήταν Βαπτιστές ιεροκήρυκες. Το Λούθερ προστέθηκε στο όνομα του Κινγκ, σε ηλικία πέντε ετών, προς τιμήν του Λουθήρου, Γερμανού ιερέα, θεολόγου, θεμελιωτή του προτεσταντισμού.
Φοίτησε στο Κολλέγιο Μόρχαουζ (1944), έπειτα στο Θεολογικό Σεμινάριο του Κρόζερ, εποχή κατά την οποία άρχισαν να επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης του η φιλοσοφία της πολιτικής ανυπακοής και της μη βίας του ινδού πολιτικού ηγέτη, ειρηνιστή και στοχαστή Μαχάτμα Γκάντι, εμπνευστή της μεθόδου παθητικής  αντίστασης  χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών, καθώς και οι απόψεις των σύγχρονων προτεσταντών θεολόγων.  Αποφοίτησε, το 1961, παίρνοντας δίπλωμα θεολογίας. Τέλος, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης όπου έθεσε τις βάσεις για τις θρησκευτικές και ηθικές αρχές του, στις οποίες στηρίχθηκε η διδακτορική διατριβή του.Αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων

Την 1η Δεκεμβρίου του 1955, μία γυναίκα, η μοδίστρα Ρόζα Παρκς, αρνούμενη να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό στο λεωφορείο -όπως όριζε ο νόμος- συνελήφθη. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Οι μαύροι της περιοχής δημιούργησαν την "Ένωση για την Πρόοδο" του Μοντγκόμερυ, με αρχηγό τον Κινγκ, για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων. Το 1956, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις φυλετικές διακρίσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι, το κίνημα του Κινγκ πήρε την πρώτη του μεγάλη νίκη και τον Αύγουστο του 1957 ο Κινγκ ίδρυσε τη "Συνδιάσκεψη της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου" ή αλλιώς "Χριστιανική Διάσκεψη του Νότου", με επικεφαλής τον ίδιο.
Οι μαύροι των Νότιων Πολιτειών του συμπαραστάθηκαν ένθερμα και έτσι, ο Κινγκ ξεκίνησε τις ανθρωπιστικές περιοδείες του, ανά το κράτος, υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και της μη βιας, διοργανώνοντας καθιστικές διαμαρτυρίες και ειρηνικές πορείες. Το 1957, το Κογκρέσο αναγνώρισε πολιτικά δικαιώματα και στους μαύρους. Συναντιέται με ηγέτες της εποχής, τον πρόεδρο της Αμερικής Αιζενχάουερ, τον Τζων Κέννεντυ, τον Ινδό πρωθυπουργό Νεχρού .
Το 1963, οργάνωσε μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με βία, σκύλους και πυροσβεστικές αντλίες από την αστυνομία. Αποτέλεσμα των συρράξεων αυτών ήταν η παγκόσμια ενασχόληση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο έτος εκφωνεί στην Ουάσιγκτον τον περίφημο λόγο του «Έχω ένα όνειρο» σε 250.000 πολίτες όλων των φυλών.
Μέχρι το 1967, περιοδεύει, μιλά στον κόσμο,  φυλακίζεται αλλά συνεχίζει να παρακινεί για τα δικαιώματα όχι μόνο των μαύρων αλλά και για τα ανθρώπινα και οικονομικά δικαιώματα όλων κι όπως ήταν φυσικό, ο πύρινος λόγος του ενόχλησε την εξουσία και την πολιτική ηγεσία της Αμερικής. Θεωρείται εχθρός του κράτους, προδότης και με τη βοήθεια του αρχηγού του FBI μεγάλα μέσα ενημέρωσης στρέφονται εναντίον του (περιοδικό Time, εφημερίδα Washington Post).
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τεννεσσί, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωρέιν,  στο οποίο βρισκόταν μαζί με τους συνεργάτες του. H 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου γιορτάζεται ως η ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και αποτελεί εθνική εορτή των Η.Π.Α.
Το Νόμπελ Ειρήνης του απονέμεται το 1964. Ο αγώνας που έδωσε, οδήγησε την ίδια χρονιά, στην ψήφιση του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, ο οποίος εξουσιοδοτούσε την επιβολή της απάλειψης των φυλετικών διακρίσεων σε δημόσιους χώρους, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η ανυπακοή του νόμου αυτού θα επέφερε ποινική δίωξη στους παραβάτες.
Το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας απονεμήθηκε το 1977 (μετά το θάνατό του).
«Έχω ένα όνειρο,
ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας οι γιοί τέως σκλάβων και οι γιοι τέως ιδιοκτητών σκλάβων, θα καθήσουν δίπλα-δίπλα  στο τραπέζι της αδερφοσύνης.
Έχω ένα όνειρο,
ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ΄ένα έθνος, όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους,  αλλά από το χαρακτήρα τους».
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.
Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BD_%CE%9B%CE%BF%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81_%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA

Δημοσίευση σχολίου