Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Έξι αγαπημένα σημεία ανάγνωσης της Αθήνας

Έξι αγαπημένα σημεία ανάγνωσης της Αθήνας ΠΗΓΗ: http://didee.gr/2015/04/06/eksi-simeia-anagnosis/

free thinking zone
Μικροί ή μεγάλοι χώροι, στο κέντρο της Αθήνας, φτιαγμένοι με φροντίδα και αγάπη για το βιβλίο συνθέτουν ήσυχες «οάσεις» μέσα στο πολύβουο αστικό τοπίο. Σημεία ανάγνωσης, πολυχώροι γνωστών εκδόσεων και λογοτεχνικά καφέ με ενημερωμένες βιβλιοθήκες και ποικιλία βιβλίων αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων δημιουργούν ένα οικείο περιβάλλον για να ταξιδέψετε στον κόσμο της λογοτεχνίας και να σκεφτείται διαφορετικά. Ξεχωρίσαμε για εσάς έξι χώρους με άποψη οι οποίοι καθιστούν την ανάγνωση του βιβλίου σε διασκεδαστική «ιεροτελεστία».

Πολυχώρος Άγκυρα

Σε ενα από τα λίγα διατηρητέα νεοκλασσικά που έχουν απομείνει στη Σόλωνος στεγάζεται ο Πολυχώρος των εκδόσεων Άγκυρα. Ένα διαχρονικό στέκι βιβλιοφάγων  φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη από την οικογένεια Παπαδημητρίου που μετρά 125 χρόνια εκδοτικής παρουσίας. Στην αυλή του Πολυχώρου στεγάζεται το καφέ Rota όπου μπορείτε ν’απολαύσετε ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, χειροποίητες  πίτσες και γλυκά του κουταλιού. Δίπλα από το καφέ στο ισόγειο βρίσκεται το βιβλιοπωλείο του Πολυχώρου με μια μεγάλη συλλογή παιδικών βιβλίων  αλλά και φρεσκοτυπωμένων βιβλίων των εκδόσεων Άγκυρα και όχι μόνο. Η αίθουσα Λέξεις και νότες στον επάνω όροφο λειτουργεί ως πιανο μπαρ και στεγάζει διάφορες εκδηλώσεις από παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις  μέχρι  θεατρικές και  μουσικές παραστάσεις .
bookstore 1
Σόλωνος 124 & Εμμανουήλ Μπενάκη, 210 3837667, στο καφέ Rota espresso: 2 ευρώ, ποτήρι κρασί: 3.80 ευρώ, ποτό απλό: 5.00 ευρώ
bookstore 2
Μας προτείνει το βιβλίο των εκδόσεων Άγκυρα «Ελληνικό Ροκ» του Μανώλη Νταλούκα: ένα βιβλίο που περιγράφει  λεπτομερώς την εξέλιξη της νεανικής κουλτούρας  από το τέλος της Κατοχής μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου. Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του ροκ φαινομένου σε συνάρτηση με την πολιτική ιστορία της Ελλάδας.



FREE THINKING ZONE: ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ
To Free Thinking Zone ή Οίκος Ανοχής Σκέψης στο Κολωνάκι  είναι ένα concept βιβλιοπωλείο για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη. Δανείζεται το όνομά του από τα λιμάνια. Δανείζεται την industrial αισθητική του από τις οικοδομές και τα νεουορκέζικα loft.
Ένας ευχάριστος μοντέρνος χωρός με ιδιαίτερες εκδόσεις αλλά και ένα από τα πρώτα βιβλιοπωλεία που κάνει ακτιβισμό και πέρνει θέση  σε θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, η διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ένα νεοελληνικό καφενείο, τόπος συνάντησης  της  δημιουργικής κοινότητας της πόλης αφου εκτός από βιβλιοπωλείο λειτουργεί και ως χώρος εκθέσεων  έργων νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, χώρος διοργάνωσης ιδιωτικών θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών, επιχειρηματικών, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων.
free thinking zone
Σκουφά 64 & Γριβαίων, 210 3617461
Μας προτείνει το βιβλίο «ο 13ος άθλος του Ηρακλή» («The 13th Labour of Hercules», Portobello Books, Λονδίνο, 2014) στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία του Γιάννη Παλαιολόγου: Μέσα από μια σειρά συναρπαστικών αφηγήσεων από τις μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Κρίσης «Ο 13ος άθλος του Ηρακλή» αναδεικνύει τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ρεύματα που άφησαν την Ελλάδα ανυπεράσπιστη, όταν έφτασε στις ακτές της ο παγκόσμιος οικονομικός τυφώνας, και σκιαγραφεί την ολέθρια αλληλεπίδραση μεταξύ ύφεσης, θεσμικής παρακμής και κοινωνικής διάλυσης από το 2010 και μετά.


Έναστρον
Στο  βιβλιοπωλείο-καφέ  Έναστρον θα καθήσετε  στις αναπαυτικές πολυθρόνες του με ένα βιβλίο και έναν καφέ χαζεύοντας στα διαλείματα τον πολυσύχναστο δρόμο της Σόλωνος. Και μπορεί έξω να επικρατεί ο θόρυβος μέσα όμως επικρατεί ησυχία , το απόλυτο περιβάλλον για να επιλέξετε το κατάλληλο βιβλίο και να χαλαρώσετε. Το βιβλιοπωλείο στο βάθος του χώρου είναι συνέχεια  ενημερωμένο για τις νέες κυκλοφορίες  και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα βιβλίων από την ελληνική λογοτεχνία, την παιδική λογοτεχνία, την ποίηση, λευκώματα, περιοδικά κ.ά.. Επίσης, οργανώνονται βραδιές συζητήσεων για θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και επικαιρότητας, καθώς και αφιερωματικές βραδιές σε καλλιτέχνες. Σε ένα δωματιάκι ήσυχο δίπλα ακριβώς από το βιβλιοπωλείο-καφέ διεξάγωνται σεμινάρια δημιουργικής γραφής με τους  Δημήτρη Στεφανάκη και Δημήτρη Βαρβαρήγο.
DJ3A7459(2)
Σόλωνος 101, Αθήνα, 210 3828161, 210 3828139 καφές espresso: 2ευρώ, ποτήρι κρασί: 3.50 ευρώ, ποτό απλό: 6 ευρώ.
Η Κλεψύδρα είναι ένα περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό που εκδίδει δυο φορές τον χρόνο η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον .Κάθε χρόνο Το περιοδικό Κλεψύδρα & το Βιβλιοκαφέ Έναστρον βραβεύουν έναν Νέο Λογοτέχνη.
DJ3A7459



Art bar «Poems “n Crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη
Σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό  του 1850, στην ζωντανή περιοχή της Αγίας Ειρήνης, βρήκε στέγη το «Poems “n” Crimes»  των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Ένας  χώρος  ζεστός και φωτεινός που κυριαρχεί το ξύλο ,το άρωμα του καφέ και τα  διάσπαρτα  βιβλία σε κάθε τραπέζι . Το μεσημέρι η κουζίνα προσφέρει μακαρονάδες, σούπες, σαλάτες, πίτες και χοιρινό φούρνου. Εάν ξεχάσετε  το βιβλίο σας σίγουρα θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον να διαβάσετε  από το βιβλιοπωλείο των Εγκλημάτων και εαν προτιμάτε  την ποίηση τότε θα ανέβετε  στον πρώτο όροφο στο βιβλιοποωλείο της ποίησης όπου εκεί σας  περιμένουν πολλές εκπλήξεις. Σ’αυτόν τον χώρο  γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων ή αφιερωματικές βραδιές. Τώρα που ανοίγει ο καιρός μπορείτε να απολαύσετε  το βιβλίο σας  στην  αυλή στο πίσω μέρος σε ένα σκηνικό με πανύψηλα δέντρα και άδεια κτίρια ζωγραφισμένα με γκραφίτι. Το βράδυ τα βιβλιοπωλεία κλείνουν και ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα φιλικό μπαράκι με τζαζ, έθνικ και ρεμπέτικα ακούσματα .
vivliopwleio poems&crimes
Art bar «Poems “n” Crimes», Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, Αθήνα, 210 3228839, καφές espresso: 2.50 ευρώ ,ποτήρι κρασί: 5 ευρώ, ποτό απλό: 7 ευρώ.
Στον βιβλιοπωλείο της ποίησης μου κέντρισαν το ενδιαφέρον τα βιβλιαράκια τσέπης των εκδόσεων Γαβριηλίδη «Παραμύθια των Λαών»: τα Παραμύθια των Λαών, αν και γεμάτα αμιράδες, αμπιράδες, βασιλιάδες, αρχηγούς, λάμιες, δράκους, διαβόλους, τριβόλους, δυσκολίες, μάγους, μάγισσες, νεράιδες, όμορφες, κακούς… είναι τα πιο αναρχικά και αντιεξουσιαστικά κείμενα που βάλλουν κατά παντός ισχυρού και εξουσιαστή, άσχετο από το αν δεν προτείνουν λύση. Οδηγούν όμως στην κάθαρση των παθημάτων, χωρίς γιρλάντες και στολίδια.
vivliopwleio poems&crimes 2


Συλλαβή
Η Συλλαβή είναι ένα  μικροσκοπικό βιβλιοπολείο –καφέ στον πεζόδρομο της όδου Τιμοθέου στο Παγκράτι. Στέκι φανατικών «βιβλιοφάγων» αλλά και πολλών φοιτητών που επιλέγουν τον επάνω όροφο κυρίως για μελέτη . Ένας  χώρος ντυμένος σε λευκές αποχρώσεις που αποπνέει μια αύρα  γαλήνης  και σε εμπνέει. Στην βιβλιοθήκη του θα βρείτε βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά και ποίηση. Το μεσημέρι προσφέρει σαλάτες και κάθε Σάβατο έχει live με έντεχνο ελληνικό τραγούδι από τον Φίλιππο Πλακιά.
vivliopwleio sullavi
Τιμοθέου 3, Παγκράτι, 210 7564649, καφές espresso:2 ευρώ, ποτήρι κρασί: 3.50 ευρώ, ποτό απλό: 5 ευρώ
H Συλλαβή μας προτείνει το βιβλίο «Η προίκα της Ευανθίας» της Κυριακής Μπεϊόγλου από τις εκδόσεις Μετρονόμος: Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας ανατρέχει στην κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή της σε ένα μυθιστόρημα με αρκετή περιπέτεια και ιστορική αφήγηση.
vivliopwleio sullavi 2


Πλειάδες
Οι Πλειάδες είναι ένα σχετικά καινούργιο βιβλιοπωλείο στην Σπυρ. Μερκούρη στο Παγκράτι. Χαρακτηριστική ειναι η  μοναδική αρχιτεκτονική του  καθώς  διαθέτει  έναν εσωτερικό  κήπο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες του βιβλιοπωλείου. Προσοχή δεν είναι αναγνωστήριο για μελέτη φοιτητών και  δεν προσφέρει καφέ. Αυτό που προσφέρει είναι ο ειδικά διαμορφωμένος ακάλυπτος  με έναν τεράστιο φοίνικα στην μέση  και γύρω γύρω ξύλινα τραπεζάκια για να απολαύσεις με ησυχία, τις όμορφες μέρες, το βιβλίο που μόλις αγόρασες. Ο χώρος χρησιμοποιείται για παρουσιάσεις βιβλίων και εδώ θα βρείτε βιβλία λογοτεχνίας, δοκίμια, βιβλία φιλοσοφίας, πολιτικά και παιδικά.
pleiades bookstore 1
Σπυρ. Μερκούρη 62 (Μετρό Ευαγγελισμός) , Παγκράτι , 210 7249604
Οι Πλειάδες μας προτείνουν το βιβλίο «Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής» του Τεύκρου Μιχαηλίδη από τις εκδόσεις Πόλις: Στην καρδιά της κρίσης η Όλγα μια νεαρή υπαστυνόμος , λάτρεις των μαθηματικών, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες υποθέσεις, όπου το κοινό έγκλημα, η πολιτική αυθαιρεσία και η λεγόμενη τρομοκρατία διαπλέκονται, με ασαφή, δυσδιάκριτα όρια.
pleiades bookstore 2
- BOOKS, REPORTAGE, SPOTS, TOP, URBAN LIFE